Czy praktyka dharmy przełożyła się na wasze sny? Czy spotkaliście we śnie Buddę, czy otrzymaliście we śnie nauki, które zapamiętaliście po przebudzeniu?
W moim przypadku zainteresowanie dharmą zaowocowało tym, że całkiem niedawno recytowałem we śnie wersy schronienia (Namo Tassa Bhagavato Arahato Samma Sambuddhassa…), dzisiaj z kolei obudziłem się z wersami "dzielenia się aspiracjami" na ustach - (Now let us chant the verses of sharing and aspiration.Through the goodness that arises from my practice, May my spiritual teachers and guides of great virtue…)
Wydaje mi się że nauczenie się na pamięć choćby wersów schronienia pomaga w konfrontacji z własną ignorancją starającą się przejąć nad nami władzę podczas snu.
O oddychaniu
Forum
» Teksty / Wasze opinie
» Dharma a odpoczynek senny
Snilo mi sie, ze ide gorska sciezka, przy drodze siedzi mlody mnich. Usmiechnal sie sie do mnie i powiedzial: Nie probuj panowac nad swymi uczuciami. Dopoki jestes ich panem - one beda zawsze z toba, jak twoi niewolnicy, a ty sie od nich nie uwolnisz. Pusc je.
Innym razem snilo mi sie, ze medytuje. Obudzilem sie w wielkim zamieszaniu i zdziwieniu :))
/forum/t-719425/dharma-a-odpoczynek-senny#post-