Czytając książkę o "Practicing the Jhanas" autorstwa Stephena Snyder i Tiny Rasmussen natknąłem się na wzmiankę o "mocach supernormalnych", jak i o sylwetce mistrzyni Dipa Ma, która potrafiła je zademosntrować dzięki odbytemu treningowi.
Instrukcje zawarte w Visuddhimagga pozwoliły na rozwinięcie zdolności supernormalnych.
Tłumaczenie mojego autorstwa, przepraszam za błędy:
"Munindra zadecydował by trenować innych, głównie jako eksperyment udawadniający że siddhis były prawdziwe. Do tego zadania wybrał swych najbardziej zaawansowanych uczniów, Dipa Ma i jej rodzinę, trenując ich bezpośrednio z Visuddhimagga. Munindra wiedział, że moce psychiczne są nie tylko amoralne, ale i kuszące. Istnieje wielkie ryzyko ich niewłaściwego wykorzystania chyba że rozwój moralny ucznia jest niezakłócony. Dipa Ma została wybrana nie tylko ze względu na jej zdolności koncentracji, ale też ze względu na jej nieskazitelną moralność.
Dipa Ma, Hema i jej trzy córki były wprowadzone w praktyki dematerializacji, bilokacji, gotowania bez wykorzystywania ognia, czytania w myślach, odwiedzania niebiańskich i piekielnych krain, podróży w czasie, wiedzy na temat poprzednich żywotów i inne.
Dipa Ma była najbieglejsza ze wszystkich uczniów Munindry i najbardziej żartobliwa.
Mówiono o tym, że m.in. nonszalancko pojawiała się na rozmowach z Munindrą poprostu przechodząc przez ścianę lub spontanicznie materializując się z powietrza, oraz że opanowała wszystkie 5 kategorii zdolności supernaturalnych."
Jeżeli kogoś interesuje tematyka "zdolności supernormalnych" to polecam lekturę wspomnianego wcześniej "Practicing the Jhanas" autorstwa Stephena Snyder i Tiny Rasmussen, "Dipa Ma - Życie i dziedzictwo buddyjskiej mistrzyni" autorki Amy Schmidt (z tej książki wstawiłem tu przetłumaczone fragmenty) i "Visuddhimagga" w tłumaczeniu Bhikku Nanamoli (do pobrania za darmo, link można znaleźć na Wikipedii)
Czy wierzycie w to, że człowiek jest w stanie zdematerializować siebie, po czym zmaterializować w jakimś innym miejscu?
Czy ktokolwiek z was rozwijał "zdolności supernormalne"?
Czy możliwe jest ich rozwinięcie gdy praktykuje się samemu?