Dzień dobry!
Mam pytanie w kwestii nomenklatury i praktyki. Czy Vipassana to to samo, co Mindfullness i czy jest to jedyny sposób na rozwój uważności? Chodzi mi o Vipassanę wg Bhante Henepoli Gunaratany i Barrego Longa. Słowo Mindfullness z angielskiego oryginału książki Bhante Gunaratany przetłumaczone jest jako Uważność.
Pozdrawiam!
Czołem blako
Co do mindfullness to raczej chodzi o uważność.
Ogólnie istnieje dość niefortunny podział na vipassane i samathę, gdzie vipassana byłaby wglądem a samatha koncentracją. Ten podział jest nieco sztuczny i nie jest tak, że te dwa obozy są zaprzeczeniem siebie samych. Uważność (czyli sati) zwykle zalicza się bardziej do obozu samathy jak vipassany, ale po prawdzie sati jest w obu, jest elementem wspólnym, albo daje sie wykorzystać zarówno w trakcie koncentracji jak i wglądu. Zresztą nie ma wglądu bez koncentracji i nie ma koncentracji bez wglądu - a do wszystkiego potrzebna jest uważność (mindfullness).
Pomogłem czy jeszcze bardziej namotałem? :)))
metta&peace
H-D
Witam,jestem drugi raz na waszej stronie.Od paru lat recytuję Imiona Buddów i Bodhisattwów.Jaka to jest praktyka?i Czy można dokładniej dowiedzieć się jakie praktyki,czy jaką praktykę wykonywać?Wcześniej robiłam praktyki poranne i wieczorne,ale od pewnego czasu czuję,że pogubiłam się .Proszę o radę,bo nie mam kogo poradzić się.Pozdrawiam Agnieszka.
Czołem
Istnieją recytacje poprzednich Buddhów w Theravadzie i są one spisane w suttach - natomiast nie wiem jaką praktykę robisz, podejrzewam, że to Mahayana. Ale jeśli recytujesz (-wałaś) to możesz dać próbkę żebyśmy wiedzieli z jakimi recytacjami mamy do czynienia?
pozdrawiam
metta&peace
H-D
Uszanownie,
a. nie jestem przekonany, że "uważność" to właściwy termin ….. "Świadomość"- to jest to. Ty nie jesteś "uważny" ale "świadomy" tego co cię otacza, myśli które w tej chwili wypełniają twój umysł, twoich uczuć …..
b. "czując się zagubionym w buddyzmie" …. Czas na poszukiwania Buddy w samym sobie. tao, Chen, Zen?
c. każdy z nas maszeruje tym samym szlakiem - byłem tam również.
Czołem
Co do uważności vs świadomości - to ogólnie można zauważyć że uważność jest bardziej zawężona, świadomość może być nieco bardziej rozległa. Dlatego też "sati" tłumaczy się zwyczajowo jako "uważność" natomiast "viññāṇa" to właśnie świadomość.
Innymi słowy można być świadomym tego co jest dookoła, ale nie byc uważnym w stosunku do tego. Więc bycie świadomym otaczającego nas lasu (dajmy na to) jest inne od bycia uważnym każdego z poszczególnych drzew w tym lesie. To tylko moja opinia odnośnie tych dwóch polskich słów w kontekście buddyjskim.
metta&peace
H-D
Zgadzam się w pełni. Viññāṇa, piąte skupisko przywiązania (khandha), ma właściwość ogólnej przytomności, lekko rozmytym pozostawaniu świadomym, natomiast saññā, percepcja, czyli trzecie skupisko przywiązania penetruje konkretne zjawisko, rozpoznaje je, ma właściwość ostrości.
Czy można więc powiedzieć, że sati, czyli uważność, czy też pamiętanie o tym co się robi, rozpoznawanie zjawisk ciała i umysłu tu i teraz, należy wiązać ze skupiskiem percepcji?
Pozdrawiam
T,